Avanza bank-logo

Avanza bank investeringssparkonto

I den här guiden presenterar vi Avanzas investeringssparkonto och hjälper dig bland annat med följande:

Nätmäklare

Vårt omdöme

Information

Kom igång

Avanza investeringssparkonto
5/5

Bästa nätmäklaren!

Vilka är Avanza bank?

Avanza är en av Sveriges ledande nätmäklare. Företaget grundades 1999. Syftet var att erbjuda aktiehandel över internet till privatpersoner. Företaget har sedan dess vuxit kraftigt både av sig själv och genom att köpa upp konkurrenter. Avanza Bank är idag en bred aktör inom sparande. De har ett av Sveriges största utbud av aktier, fonder, ETFer och andra sparprodukter. 

Avanza har fler än 1,1 miljoner kunder. Företaget är enbart verksamma i Sverige. Avanza har hela tio år i rad fått utmärkelsen Sveriges nöjdaste sparare. De erbjuda möjligheten att investera i ett stort antal aktier från många olika länder och ett brett utbud av fonder. Avanza driver också flera egna fonder. Det är främst billiga indexfonder som följer vissa aktieindex. Avanza erbjuder också bolån. Avanza är en renodlad internetbank.

Så öppnar du ett investeringssparkonto (ISK) hos Avanza bank

Avanza är mycket måna om att det skall vara lätt att vara kund hos dem. Så är det också när du skall öppna konto hos Avanza. Det tar bara några minuter och du verifierar dig med ditt BankID. Klicka här för att öppna ett konto på bara 3 minuter.  

Direkt efter att du har blivit kund hos dem kan du öppna investeringssparkonto via deras hemsida. Du kan öppna så många ISK du vill. Det kan vara bra att ha olika ISK konton till olika typer av sparande.

Avanza investeringssparkonto
5/5

Innehållsförteckning

FAQ: Vanliga frågor om investeringssparkonto hos Avanza bank

Varför ska jag välja att spara i ISK?

Att spara i ISK är ett förmånligt och enkelt sätt att spara på. Kontot är schablonbeskattat, skatten kommer att baseras på värdet av ditt ISK. Du slipper att deklarera enskilda affärer vilket gör det väldigt enkelt. Det är enkelt att handla i ISK. Det fungerar som ett vanligt bankkonto, du kan sätta in och ta ut pengar när du vill. Du kan köpa aktier, fonder, ETFer eller andra börshandlade produkter i ditt ISK.

Finns det några nackdelar med ISK?

Du måste alltid betala skatt för värdet på ditt ISK oavsett hur ditt sparande har utvecklats. Sparar du i försiktiga kortsiktiga räntefonder där avkastningen förväntas bli låg är det inte ISK alltid bästa valet. Du kan heller inte göra avdrag för några förlustaffärer i ditt ISK.

Varför ska jag öppna ISK konto hos Avanza?

Avanza är Sveriges största nätmäklare och har fått många utmärkelse för sin service och nöjda kunder. Avanza har som målsättningen att ha så låga avgifter som möjligt. De har också ett av Sveriges bredaste utbud av fonder, aktier och andra produkter att spara i. Tycker du att utbudet är för stort har de många smarta hjälpmedel för att hjälpa dig att spara på bästa sätt efter dina förutsättningar.

Hur öppnar jag ISK hos Avanza bank?

Avanza är en renodlad internetbank. De har inga kontor. Allt sköts via deras hemsida. De har självfallet även kundservice via telefon och mejl om du har frågor eller behöver hjälp. Direkt du blivit kund hos Avanza kan du också kontakta deras kundtjänst när du är inloggad på ditt konto. De ser då ditt konto och det blir lättare för dem att hjälpa dig. Avanza är ett modernt företag som är mån om sina kunder. De erbjuder därför en användarvänlig hemsida med bra hjälpmedel för dig som kund.

Erbjuder banken diskretionär förvaltning?

En viktig del i Avanzas affärsidé är att kunderna skall göra så mycket som möjligt själva. Då kan Avanza erbjuda låga avgifter. Självklart har Avanza många bra hjälpmedel och  information så att du lätt kan sköta ditt sparande själv. Därför erbjuder inte Avanza diskretionär förvaltning.

Ett mycket bra alternativ om du vill ha hjälp att placera dina pengar är Avanza Auto. Det är en fondrobot som automatiskt sköter placeringen av dina pengar. Du får svara på några frågor om ditt sparande, din syn på risk och med vilken tidshorisont du tänkt spara. Utifrån det tas ett placeringsförslag fram automatiskt för dig. Förslaget är baserat på en professionell investeringsstrategi och sker till låga avgifter. 

Vill du påverka dina val lite mer har Avanza bra hjälpmedel som filtrerar ut aktier och fonder som kan vara bra för just ditt sparande.

MäklareCourtageMinicourtagePassar bäst för:
Avanza0,000-0,251%0-99 krLångsiktiga
Nordnet0,000-0,250%0-99 krLångsiktiga
eToroGratis handel (spread)
Trading/Kortsiktiga
Mangold0,035-0,150%49-99 krLångsiktiga
Nordea0,000-0,060%1-99 krLångsiktiga
Skandiabanken0,044-0,2508-75 krLångsiktiga
Swedbank0,00%0-99 krLångsiktiga
SEB0,09%20krLångsiktiga
Länsförsäkringar0,05%20krLångsiktiga
Handelsbanken0,09%9krLångsiktiga
Aktieinvest0,055-0,130%39-99 krLångsiktiga

Vilka tillgångsslag erbjuder banken?

Avanza är en av de banker och nätmäklare som erbjuder absolut bredaste utbud av produkter att investera i. Du kan direkt via hemsidan handla aktier från flera olika länder. Avanza erbjuder både ett stort utbud av fonder och så kallade ETFer. 

ETFer är en börshandlad fond som oftast följer ett speciellt index. De erbjuder även ett brett urval av så kallade börshandlade produkter. Det är främst till för de som vill ta kortsiktiga positioner på olika marknader. 

Du kan också spara i bankkonton från andra banker via Avanzas hemsida. Då kan du enkelt välja den bank som erbjuder bäst villkor just då.

Hur mågna fonder finns det att välja mellan?

Avanza erbjuder över 1300 olika fonder att investera i. De har både fonder från svenska fondbolag och från utländska fondbolag. Det är många fonder att välja bland, men Avanza har också bra verktyg för att på olika sätt filtrera ut de fonder som passar dig. 

En del vill ha ett helt färdigt förslag på vilka fonder de skall spara i. Det finns också många som vill välja fonder själva, men tycker det är bra att få inspiration från Avanzas olika hjälpmedel. 

Avanza erbjuder också egna fonder. Det är främst indexfonder med låga avgifter som följer olika aktieindex. Det är bra fonder att börja spara i.

Finns det någon gräns för lägsta insättningar?

För du över pengar från din vanliga bank till Avanza finns ingen lägsta gräns för överföring. Avanza erbjuder även överföring via Swish, då är minsta belopp 100 kr. 

Många fonder har en gräns för minsta insättning på 100kr. Det finns dock undantag. Avanzas egna fonder har minsta insättning på 1 kr. Det gör att alla kan börja spara efter sina förutsättningar redan idag!

HA KOLL PÅ KOSTNADERNA

Avgifter

En viktig del av Avanzas förmånliga erbjudande till sina kunder är att ha så låga avgifter som möjligt. Du betalar ingen avgift för att ha ett ISK hos Avanza.

Fast årlig avgift

Avanza har inga avgifter för ISK. De enda avgifterna du betalar är courtage när du köper eller säljer aktier. För fonder dras också förvaltningsavgift. Dessa avgifter har du oavsett kontoform hos alla aktörer.

Årlig avgift i procent av det investerade kapitalet

Avanza tar heller inte ut några rörliga avgifter för ditt sparande. Andra extra avgifter som kan tillkomma är om du behöver någon specialtjänst som intyg eller lägger order via telefon.

Avgifter för sparande i externa fonder

Banker och nätmäklare är numera tvungna att redovisa avgifter för fonder och andra produkter. Avanza redovisar tydligt för varje fond vilken avgift du kommer att behöva betala. Avgiften som tas ut är fondens förvaltningsavgift. Avanza tar inga extra avgifter.

Avgifter för sparande i fonder

Även för sina egna fonder redovisar Avanza kostnaderna på ett tydligt sätt. Avanza har flera olika egna indexfonder med låga avgifter.

Avgifter för sparande i andra värdepapper

Avanza erbjuder förutom aktier och fonder mång andra typer av börshandlade produkter. De redovisar tydligt vilka kostnader dessa har. Det är viktigt att läsa på hur olika former av börshandlade produkter fungerar. En del är avsedda att hålla under korta tidsperioder andra fungerar bra även med längre tidshorisont.

Avgifter för flytt till en annan bank

Innan du flyttar ditt ISK eller dina värdepapper till ett annat bolag är det viktigt att läsa på om reglerna för det. De vanligaste typerna av  värdepapper kan du flytta utan avgift från Avanza, medans de tar en avgift för andra produkter. Kolla upp vad som gäller för dina innehav före du bestämmer dig att flytta dem.

Jämför investeringssparkonton innan du väljer

Besök vår sida där du kan jämföra och hitta det investeringssparkonto (ISK konto) som passar dig bäst.

Anton Gustafsson

Skribent av artikeln och ägare av Investeringssparkonto.se

Anton Gustafsson har varit egenföretagare i +10 år och har ett brinnande intresse för privatekonomi och investeringar. Genom bolaget Consilium Online AB driver han ett nätverk av sajter som hjälper människor till en bättre privatekonomi. På fritiden driver Anton en av Sveriges största aktiebloggar, Västkustinvesteraren.se