Den ultimata guiden för

Nätmäklare & aktiemäklare

Vi hjälper dig att hitta den nätmäklare som passar dig och dina investeringar bäst. I den här guiden får du bland annat:

Nätmäklare och aktiemäklare

Jämför nätmäklare och aktiemäklare

Här nedanför har vi sammanställt information för att du ska kunna jämföra nätmäklare och välja den som passar dig bäst. Avanza och Nordnet är de ledande nätmäklarna i Sverige. Etoro är ett bättre val för dig som investerar genom daytrading.

Nätmäklare

Vårt omdöme

Information

Kom igång

Avanza investeringssparkonto
5/5

Bästa nätmäklaren!

Nordnet investeringssparkonto
5/5
etoro-logo
4.5/5

Bästa mäklaren för trading!

Degiro investeringssparkonto
3/5
Aktieinvest investeringssparkonto
3/5

Vad är en nätmäklare?

Vill du köpa aktier eller spara i fonder måste du göra det via en aktör som tillhandahåller det. Traditionellt sett har det varit din vanliga bank, oftast någon av de så kallade storbankerna. För de med större förmögenheter har det funnits speciella fondkommissionärer. Historiskt har det varit dyrt och krångligt att köpa och sälja aktier. 

I samband med internets intåg och den teknikutveckling det förde med sig startades företag som erbjöd aktiehandel över internet.  Syfte var att förenkla aktiehandeln och göra den billigare för vanliga människor. Allt skall kunna skötas via en webbplattform. De som erbjuder handel av aktier via internet kallas nätmäklare.

Innehållsförteckning

Internet har förändrat aktiehandeln

Nätmäklarna har i grunden förändrat aktiehandeln. De har gjort det enklare och mycket billigare att köpa och sälja aktier. De erbjuder ett brett sortiment av aktier och fonder. Det är idag mycket enkelt att köpa aktier både i Sverige och på andra marknader. I Sverige är det två nätmäklare som dominerar marknaden, Avanza och Nordnet. Men det finns flera andra alternativ att välja bland. 

Internet ser inga gränser. Det finns därför inget som hindrar dig från att bli kund hos en nätmäklare från ett annat land. Det finns olika anledningar till att du vill bli kund hos en utländsk nätmäklare. Kanske är det deras produktutbud eller att de har en bättre webbplattform. Tänk dock på att du kommer behöva sköta deklarationen av dina affärer själv som du gjort via nätmäklare från andra länder.

Fler och fler väljer nätmäklare framför storbanker

Storbankerna har naturligtvis tappat många kunder till nätmäklarna. Det har lett till att även de måste erbjuda bra tjänster för aktiehandel på nätet till konkurrenskraftiga priser. Nätmäklare erbjuder inte samma breda utbud av tjänster som en traditionell bank. Även andra tjänster som storbankerna erbjuder har konkurrensutsatts från andra aktörer. 

Även om nätmäklarna erbjuder ett begränsat utbud av tjänster utvecklas de ständigt. De erbjuder egna fonder i form av prisvärda billiga indexfonder. De har också kommit med olika former av erbjudanden för bolån. Men i grunden är de nischade aktörer för att göra sparande och investeringar så billigt och enkelt som möjligt. Nätmäklare riktar sig både till den nyblivne spararen och den erfarne investeraren.

Det viktigaste är att komma igång med sitt sparande

Det är viktiga att spara och investera. Dels för att kunna förverkliga mål och drömmar under livet. Men också skapa sig en trygghet både nu och senare när det blir dags för pension. Det är därför viktigt att det är enkelt och billigt att spara och investera. Nätmäklarna har verkligen bidragit med många förbättringar för oss som vill spara och investera.

PRISJÄMFÖRELSE

Billigaste nätmäklaren

Det kostar pengar att köpa eller sälja aktier. Det priset kallas courtage. Att jämföra och reda ut vem som har lägst courtage är lite av en djungel. Ett courtage baseras oftast på en procentsats av ditt köp- eller säljbelopp. Oftast med tillägget att courtaget i kronor måste vara en minsta summa. 

Avanza och Nordnet har valt att ha olika prissättningar för hur stora affärer du brukar göra. Vet du att du oftast brukar köpa eller sälja för 10.000kr väljer du den courtageklass som passar den nivån bäst. Då får du ett så bra courtage som möjligt efter dina förutsättningar. 

Har du aldrig tidigare varit kund hos Avanza eller Nordnet kan du efter vissa förutsättningar handla gratis hos dem. Det gäller ett visst antal affärer och upp till ett visst sparbelopp.

MäklareCourtageMinicourtagePassar bäst för:
Avanza0,000-0,251%0-99 krLångsiktiga
Nordnet0,000-0,250%0-99 krLångsiktiga
eToroGratis handel (spread)
Trading/Kortsiktiga
Mangold0,035-0,150%49-99 krLångsiktiga
Nordea0,000-0,060%1-99 krLångsiktiga
Skandiabanken0,044-0,2508-75 krLångsiktiga
Swedbank0,00%0-99 krLångsiktiga
SEB0,09%20krLångsiktiga
Länsförsäkringar0,05%20krLångsiktiga
Handelsbanken0,09%9krLångsiktiga
Aktieinvest0,055-0,130%39-99 krLångsiktiga

Vill du investera långsiktigt eller kortsiktigt?

För att välja rätt nätmäklare måste du också veta syftet med din handel. Är du aktiv och göra mång affärer på kort sikt kan någon nätmäklare vara bäst. Är du istället långsiktigt och gör få affärer kan någon annan vara billigare och bättre för dig. 

Nätmäklarna har bidragit till att pressa priserna på aktiehandel mycket de senaste åren. Det är givetvis viktigt att se till att du inte betalar för mycket hos någon aktör. Men det finns andra frågor som är lika viktiga att jämföra. Det kan vara produktutbud eller hur användarvänliga de olika aktörernas webbplattformar och appar är.

VILKEN MÄKLARE SKA MAN VÄLJA?

Bästa nätmäklaren enligt oss

Det kan vara bra att vara kund hos olika nätmäklare. Det för att utnyttja det bästa från varje nätmäklare. Du kanske också investerar med olika strategier exempelvis kortsiktigt trading och långsiktiga investeringar. Olika nätmäklare kan var bäst för dina olika strategier. 

Vi på aktieskolan använder Avanza och Nordnet för våra långsiktiga placeringar. Ett intressant alternativt för kortsiktig handel är den globala nätmäklaren Etoro. Etoro har fler än 12 miljoner kunder världen över. De har flera intressanta funktioner för dig som vill handla på kort sikt. En av dem är deras sociala plattform där du kan följa och lära mer av andra traders.

Avanza investeringssparkonto
5/5

Välj den mäklare som passar dig bäst

Det är viktigt att du väljer en nätmäklare med ett utbud av produkter som passar dig. Eftersom du kommer att sköta mycket av ditt sparande och investeringar via deras webbplattformar och appar är det viktigt att du trivs med dem och de känns användarvänliga för dig.

Bästa nätmäklaren för aktiehandel

Det kan vara bra att ha olika nätmäklare för olika strategier i ditt sprande. Olika mäklare har olika fördelar. Men det kan också vara bra att du inte blandar ihop din kortsiktiga handel med dina långsiktiga investeringar.

Långsiktig aktiehandel

Sveriges största nätmäklare heter Avanza (Länk till Avanza.se). De har fler än 1miljon kunder och växer stadigt. Avanza har fått utmärkelsen Sveriges nöjdaste sparare hela tio år i följd. För sparande och investeringar finns det inget bättre alternativ än Avanza tycker vi på Aktieskolan. Vi är själva mycket nöjda kunder hos Avanza

Avanza äger och en nättidning som skriver om aktier, fonder och investeringar. Den heter Placera.se men du kan också läsa den via Avanzas hemsida. Den är gratis och ger bra information om vad som händer på markande. 

Placera har också en forumdel där du kan skriva om aktier. Den forumdelen ser du också vid respektive aktie på Avanzas hemsida. Det kan vara intressant att se vad andra tycker om en aktie eller delge din gen åsikt. Men ta alltid egna beslut om dina investeringar.

Kortsiktig aktiehandel

Att handla kortsiktigt aktivt med aktier eller andra finansiella instrument kallas att trada. Det finns nätmäklare som är mer specialserade på det. 

Ett sådant exempelt är Etoro med över 12 miljoner kunder i hela världen. Där kan du handla en stor mängd olika produkter via CFD. En CFD är ett värdepapper som följer en tillgångs markandspris. Det kan vara råvaror, valutor eller aktier. 

En av Etoros fördelar är deras sociala plattform. Där kan du lära och utbyta erfarenhet av andra traders. Du kan även kopiera deras affärer. Det är ett bra sätt att lära sig bli en bättre trader.

Bästa nätmäklaren för fonder

Fonder är ett bra sätt att spara i. Du kan med små medel investera i olika tillgångsslag över hela världen. Det finns en stor mängd fonder att välja på. Även utländska fondbolag erbjuder sina fonder via olika nätmäklare i Sverige. 

Både Avanza (Länk till Avanza.seoch Nordnet erbjuder en stor mängd fonder att spara i. Utbudet är nästan oöverskådligt. Men de har båda bra verktyg för att hjälpa dig att filtrera ut fonder som passar just dig. Kanske läser du en intervju med en förvaltare på ett litet fondbolag och känner att du vill spara i den fonden? 

Då vill du att den bank eller nätmäklare du valt för ditt fondsparande erbjuder just den fonden. Avanza och Nordnet har ett brett utbud av fonder. Många banker erbjuder ett betydligt mer begränsat utbud. 

Både Avanza och Nordnet erbjduer flera olika egna fonder. Det är framförallt indexfonder mot olika marknader. Att spara i deras egna fonder är ett bra sätt att komma igång med sitt sparande.

Bästa nätmäklaren för trading av aktier, kryptovalutor och råvaror

Att trada eller handla med finansiella instrument på kort sikt är kul och kan vara lönsamt. Det underlättar om du handlar via en mäklare som har bra utbud för trading. Många produkter som valutor och råvaror handlas måndag till fredag, dygnet runt. 

Kortsiktig handel kräver vissa funktioner av din nätmäklare som effektiv orderhantering eller bra kursgrafer. En bra nätmäklare är Etoro. Det är en global aktör med fler än 12 miljoner kunder. 

En annan fördel med Etoro är att de har en social plattform för traders. Där kan du utbyta erfarenhet och lära av andra traders. Du kan också kopiera andra traders affärer. Det är ett bra sätt att lära sig mer och själv bli en duktig trader.

Vilka nätmäklare kan man välja mellan?

Det finns många olika nätmäklare att välja bland. Allt från de ledande svenska nätmäklarna Avanza och Nordnet till mer nischade utländska aktörer. För vanligt sparande eller investeringar är de etablerade aktörerna att föredra. Har du specifika önskemål kan andra mäklare också ha bra erbjudande för dig.

Nätmäklare du kan välja mellan:

  • Avanza bank
  • Nordnet bank
  • Lysa
  • Etoro
  • Aktieinvest
  • Degiro
Avanza investeringssparkonto

Avanza bank

Avanza är Sveriges största nätmäklare med fler än 1 miljon kunder. De senaste tio åren har Avanza fått utmärkelsen “Sverige nöjdaste sparare” varje år. Avanza driver flera egna fonder. En av fonderna är Avanza Zero, en indexfond helt utan avgifter. Avanza grundades 1999.

Nordnet investeringssparkonto

Nordnet bank

Nordnet grundades redan 1996 och var en av de första nätmäklarna i Sverige. De är verksamma i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Nordnet driver det sociala investerings nätverket Shareville. Där kan du följa hur andra investerar och själv visa upp hur du sparar. 

Det redovisas inte hur mycket i pengar du äger aktier och fonder för. Du visar upp hur stor del av ditt totala sparande dina olika innehav har. Det är ett bra sätt att lära sig mer om att spara och investera.

Lysa fondrobot

Lysa

Lysa är inte en nätmäklare. Det är dock ett smart och modernt alternativ för dig som vill spara och investera. Lysa är en så kallad fondrobot. Det är en automatiserad tjänst som väljer ut de bästa fonderna för just dig att investera i. 

När du blir kund hos Lysa får du svara på en rad frågor om din ekonomi och sparande. Lysa kommer därefter se till att du är investerad i de bästa fonderna efter dina önskemål.

etoro-logo

Etoro

Etoro är en global nätmäklare med fler än 12 miljoner kunder. De riktar sig kanske lite extra till dig som vill trada och handla på kort sikt. De har ett stort utbud av produkter du kan handla i som råvaror, valutor och aktier. 

Etoro har ett socialt nätverk där du kan lära mer av andra som tradar eller investerar. Du kan också välja att kopiera hur andra på nätverket handlar.

Aktieinvest investeringssparkonto

Aktieinvest

Sveriges äldsta nätmäklare beskriver sig Aktieinvest som. De grundades för över femtio år sedan. Under lång tid var deras tjänster aktiehandel via telefon och post. 

Aktieinvest har länge ägts av Aktiespararnas riksförbund, men ägs numera av ett annat företag i finansbranschen. Att de har varit ägda av Aktiespararna märks tydligt på flera av deras smarta och kundvänliga erbjudanden. 

Degiro investeringssparkonto

Degiro

Degiro är en Holländsk nätmäklare. De är verksamma i en rad olika europeiska länder, bland anant Sverige. De är kända för sitt låga courtage på aktier. Genom Degiro kan du handla aktier på femtio olika börser i 30 länder.

Storbankerna erbjuder också aktiemäklare

I Sverige finns det fyra dominerande banker.. De brukar kallas storbanker. De erbjuder alla typer av tjänster både mot företag och privatpersoner. De har alla också många traditionella bankkontor runt om i landet.

Handelsbanken

Handelsbanken grundades redan 1871. Handelsbanken är kända för sin decentraliserad organisation där deras olika kontor är mycket viktiga. De har över 400 kontor runt om i Sverige och 12000 anställda.

Nordea

Nordea är resultatet av en rad sammanslagningar av banker. De är numera mer en internationell bank än svensk. Nordea är en gigantisk bank med 11 miljoner kunder i 20 olika länder.

Swedbank

Swedbank är resultatet av att de båda folkrörelse bankerna Föreningsbanken och Sparbanken gick samman 1997. Det finns fortfarande flera självständiga sparbanker runt om i Sverige som har ett nära samarbete med Swedbank.

SEB

SEB grundades 1856 av familjen Wallenberg. De är fortfarande huvudägare i banken via deras investmentbolag Investor. Från början stod SEB för Stockholms Enskilda bank, nu betyder det  Skandinaviska Enskilda Banken.

FLYTTA VÄRDEPAPPER

Vanliga frågor om nätmäklare

Det kan vara svårt att hitta rätt bland utbudet av nätmäklare. Några vanliga frågor är:

Hur ska jag välja nätmäklare?

Fundera över hur och vad du vill spara i. Kika också på de olika aktörernas webbplattformar och appar. Du skall tycka den nätmäklare du väljer att bli kund hos är lätt att använda. Välj också en nätmäklare du känner dig trygg med. Avanza har fått utmärkelsen “Sveriges nöjdaste sparare” tio år i rad. Det säger mycket.

Vad är viktigast att tänka på?

Tänk igenom hela processen med ditt sparande. Du vill kanske ha ett automatiskt sparande så du inte behöver ägna det så mycket tid? Vad vill du spara i? Får du tillgång till de markander du önskar? De allra flesta som sparar i Sverige gör det i ISK. Det erbjuds bara av svenska banker och nätmäklare. Det är ett enkelt och förmånligt sätt att spara i. Då sköts även deklarationen av ditt sparande automatiskt.

Vad skiljer de olika nätmäklarna åt?

Avanza och Nordnet har det bredaste utbudet av sparprodukter av de svenska nätmäklarna. De är bra val för dig som vill spara och investera. Vill du trada eller handla på kort sikt fungerar det hos dem också. Men Etoro är en global mäklare som är mer specialiserad på kortsiktig handel.

Kan jag vara kund hos flera nätmäklare samtidigt?

Ja! Det är bra att vara kund hos flera aktörer. Olika aktörer är bra på olika områden. Jämför dem gärna och förhandla dig till bättre villkor om möjligt. Modern teknik har gjort konsumenten starkare på många områden. Utnyttja det till din fördel.

Kan man köpa aktier och fonder hos alla mäklare?

Nätmäklare erbjuder olika instrument att investera i. De flesta har en bra grund av aktier och fonder. Men bredden av vad de erbjuder kan variera stort. Fundera på vad du vill spara och investera i före du väljer mäklare. Det är också bra att veta hur du vill handla och med vilken tidshorisont som du investerar. Väljer du någon av de etablerade svenska nätmäklarna Avanza eller Nordent erbjuder de ett brett utbud av produkter. De har också ett stort urval av fonder. De erbjuder också aktiehandel både i Sverige och på många andra marknader

Bör man välja en nätmäklare eller storbank för sitt sparande?

Traditionellt har det varit vanligt att samla alla sina ekonomiska affärer på ett ställe, oftast någon av de stora bankerna. Idag är de flesta av oss vana vid att vara kunder på flera olika ställen. Vi har satt en del av våra sparpengar på ett konto med högre ränta hos en nischbank. Vi valde det bästa kreditkortet för våra önskemål. Till och med bolånet har vi tagit hos en annan aktör än en storbank.

Även när det gäller via vilken aktör du skall spara och investera dina pengar skall du välja det som är bäst för dig. Oftast är det en aktör som är fokuserad på att erbjuda de bästa tjänsterna inom sparande. Avanza och Nordnet som är de två ledande nätmäklarna i Sverige har bredast utbud av aktier, fonder och andra finansiella produkter du kan spara i. De har morderna webplattformar och många smarta hjälpmedel. Då kan du själv styra ditt sparande och välja de investeringar som är bäst för dig.

Vilken kontotyp ska jag använda för mina investeringar?

När du skall spara och investera måste du placera det på ett konto. Det finns flera olika typer av konton. Det vanligaste är Investeringssparkonto, ISK. Alla svenska banker och nätmäklare erbjuder ISK. Det är ett smidigt konto eftersom du slipper att deklarera varje enskild affär. Här kan du läsa mer om hur du kan öppna ett investeringssparkonto (ISK) idag.

ISK är ett schablonbesktattat konto. Du betalar en skatt som är baserat på det genomsnittliga värde ditt konto haft under ett år. Skatten är färdigtryckt i din deklaration. ISK anses som en skattemässigt gynsam sparform. Den stora nackdelen är att du inte kan dra av enskilda förluster. 

Det finns andra kontoformer som är bättre i vissa situationer. Ett sådant är kapitalförsäkring. Det är bäst om du vill äga utländska akter som ger aktieutdelning. Skattemyndigheten i det landet kommer att dra skatt på utdelningen även om du inte är skyldig att betala den. Eftersom aktierna i en KF formelt ägs av ett försäkringsbolag kommer de att hjälpa dig att få tillbaks den skatten. Vi har en jämförelse där du kan läsa mer om skillnaderna mellan ISK och KF här.

Nordnet logo
5/5
Social plattform

Ta del av det sociala investeringscommunityt Shareville när du är kund hos Nordnet.

Avanza bank-logo
5/5
Sveriges bästa sparbank

Avanza bank har vunnit pris som ”Årets bästa sparbank” 9 år i rad!

Det tar endast 3 minuter att öppna ett konto med Mobilt Bank-ID!

Risker på börsen

Att investera på de finansiella marknaderna är alltid förenat med risk. Risken är att förlora pengar. Därför skall du aldrig investera pengar som du inte har råd att förlora. Du skall heller aldrig låna pengar till att investera i aktier eller andra finansiella produkter. 

Den ena sidan av börsen är risken, den andra är möjligheten till avkastning. Genom att hantera de risker som finns på börsen kan du minimera dem. Det gör att du kan få avkastning på dina pengar och se dem öka i värde.

Börsen går upp och ned. Det viktigaste är att vara långsiktig på börsen. På sikt blir bra bolag som tjänar pengar och växer mer värda. Då ökar också dina investeringar i värde. Genom att spara regelbundet kommer du ibland att köpa billigt och ibland lite dyrare. På sikt kommer din investering att bli bra. 

Läs på om de företag eller produkter du investerar i. Genom att förstå dem och göra en egen bedömning kan du undvika att investera i dåliga bolag. Trots det kommer en del investeringar att utvecklas sämre än de andra. Även proffsen gör dåliga investeringar. Sprid dina risker. Investera i olika företag på olika marknader. Då kan någon investering gå sämre än du tänkt dig. Någon kommer säkert också gå bättre. Men totalt sett är det ett bra sparande med begränsad risk.

Marknadsrisk

Det finns mycket som påverkar de finansiella marknaderna. Räntor, konjunktur, politisk oro och mycket annat. När det kommer negativa nyheter eller händelser blir det ofta kraftiga svängningar på börsen. Har du investerat i aktier och fonder är det svårt att inte bli påverkade av det. 

Genom att ha en plan för dina investeringar kan det vara lättare att hantera oro på marknaden. Börsen kommer inte alltid att gå upp, den faller också då och då. Är du långsiktig är det ofta ett bra tillfälle att köpa lite extra. Tyvärr gör många tvärt om. Det är lätt att se i backspegeln och tänka, “varför sålde jag?” “Jag borde köpt där istället?” .

Skriv ned i din plan vad du har får mål och syfte med ditt sparande. Pengar du behöver inom en nära framtid skall inte vara placerade i riskabla tillgångar som aktier. Skall du använda pengarna till något speciellt, sälj av i god tid före det du skall använda dem. Du vill inte att det blir en börskrasch just när du skall använda pengarna till något du sparat länge för.

I din plan beskriver du också hur du vill sprida dina risker. I vilka produkter och marknader tänker du spara i. Hur skall fördelningen mellan olika tillgångsslag se ut? Bestäm dig också för hur mycket av din inkomst du skall spara. Har du gjort en bra budget och har ett buffertsparande skall du inte behöva rucka på ditt sparande på grund av oförutsedda utgifter.

Bolagsrisk

Det finns alltid en risk att ett företag du investerar i går dåligt. Det finns många orsaker till det. Ny teknik eller nya konkurrenter kan göra att ett företag går från framgångsrikt till kris på kort tid. Det kan även drabba stora och stabila företag. 

Investerar du bara i ett företag kan det vara just det företaget som går dåligt. Det kan vara svårt att förutse hur noggrann analys du än gjort. Även professionella investerare gör missbedömningar och investerar i företag som misslyckas. 

Före du investerar måste du göra en analys och läsa på vad du tänkt att placera dina pengar i. Investerar du i flera företag i olika branscher och på olika marknader kan det hända att något av dem inte går som du trott. Men några kommer också gå bättre. De allra flesta bolagen kommer troligen utvecklats som du förväntar dig. Sammantaget blir det ett bra utfall på din investering. 

Det kan vara så att en hel bransch går dåligt. Då är det en kris som drabbar alla företag i den branschen. Ett exempel kan vara att höjda räntor leder till lägre fastighetspriser. Då kommer förmodligen alla fastighetsbolag att tappa i värde. Det är därför viktigt att inte bara sprida risken mellan olika företag. Köp aktier i olika bransch på olika marknader.

Slutsats och summering

Vi tycker att Avanza bank är den bästa nätmäklaren. Bolaget (Consilium Online AB) som äger och driver Investeringssparkonto.se förvaltar sina pengar hos Avanza bank.

avanza-logotyp
5/5

Avanza bank har vunnit ”Årets sparbank” 9 år i rad. 
Öppna ett konto på endast 3 minuter med Mobilet Bank-ID!

Källor

Informationen på denna sidan har hämtats och sammanställts från dessa källor:

Anton Gustafsson

Skribent av artikeln och ägare av Investeringssparkonto.se

Anton Gustafsson har varit egenföretagare i +10 år och har ett brinnande intresse för privatekonomi och investeringar. Genom bolaget Consilium Online AB driver han ett nätverk av sajter som hjälper människor till en bättre privatekonomi. På fritiden driver Anton en av Sveriges största aktiebloggar, Västkustinvesteraren.se