Nordea investeringssparkonto

Nordea investeringssparkonto

I den här guiden presenterar vi Nordeas investeringssparkonto och hjälper dig bland annat med följande:

Nätmäklare

Vårt omdöme

Information

Kom igång

Nordea investeringssparkonto
4/5

Välj en annan mäklare…

Det finns många olika kontoformer att välja mellan. Vilken som är bäst beror oftast på vad man väljer att investera i. För den som investerar mycket i aktier och aktiefonder så är ofta ett investeringssparkonto det bästa valet. 

Investeringssparkonton har nämligen en så kallad schablonskatt som är en procentsats av den genomsnittliga mängd kapital som man haft på kontot under året. Denna schablonskatt ska för den som lyckas skapa avkastning i nivå med vad aktiemarknaden presterat historiskt bli lägre än vad man skulle få betala om man haft sina investeringar på ett vanligt aktie- och fondkonto. Där får man nämligen betala 30 procent av vinsten/avkastningen i kapitalinkomstskatt. 

Just investeringssparkonton kan därför mycket väl vara att föredra över andra kontoformer. I princip alla banker och nätmäklare erbjuder idag sina kunder att öppna ett investeringssparkonto. Nedan så ska vi dock gå igenom lite om Nordea och deras investeringssparkonto.

Vilka är Nordea?

Nordea Bank har funnits i hela 200 år. De har sina hemmamarknader i Norden samtidigt som de är en av Europas största banker. Nordea är en fullservicebank och erbjuder förutom ett fullstort utbud till sina privatkunder även bank- och finansieringstjänster för både små och stora företag och organisationer.

Nordea investeringssparkonto
4/5

Så öppnar du ett investeringssparkonto (ISK) hos Nordnet

Nordea erbjuder ett flertal tjänster för sparande och investeringar. En del av deras utbud är deras investeringssparkonto. Hos dem kan man snabbt och smidigt skapa ett eller flera ISK-konton där man kan investera i både aktier och fonder.

Innehållsförteckning

FAQ: Vanliga frågor om investeringssparkonto hos Nordea

Nedan så försöker vi svara på några av de vanligaste frågorna om Nordeas investeringssparkonto. Förhoppningsvis hjälper de dig att få åtminstone lite bättre koll på hur deras investeringssparkonto funkar och vilka möjligheter det finns att investera på ett sådant konto.

Erbjuder Nordea diskretionär förvaltning i ett ISK?

Nordea erbjuder en diskretionär portföljförvaltning. Du får då välja vilken typ av investeringsinriktning du vill ha tillsammans med din rådgivare. Sedan tar bankens förvaltare över allt jobb med att göra investeringar och förvalta ditt kapital utifrån vilka typer av investeringar du föredrar, vad du har för risktålighet och så vidare. Denna förvaltning erbjuds dock bara om du är så kallad Private Banking kund. Detta innefattar bankens lite mer förmögna kunder som har ett placerbart kapital på minst 5 miljoner kronor. Har du ännu inte så mycket kapital så finns det alltså lite jobb kvar att göra innan du har möjlighet att dra nytta av Nordeas diskretionära förvaltning.

Vilka tillgångsslag erbjuds hos Nordea?

Nordea erbjuder aktiehandel på ett brett utbud av europeiska och nordamerikanska marknader. Dessutom kan man handla både Nordeas egna fonder och ett utbud av externt förvaltade fonder. Vidare så kan man hos Nordea även investera i till exempel derivat och ETF:er.

Hur många fonder finns det att välja mellan?

Nordea erbjuder handel i närmare 600 stycken olika fonder. Av dessa är lite drygt 100 stycken Nordeas egna fonder. Resterande är ett urval av externt förvaltade fonder från andra fondbolag. Det finns alltså ett väldigt stort utbud av olika fonder att välja mellan. Med största sannolikhet kommer man alltså att kunna hitta många intressanta fonder att placera sina pengar i.

Erbjuds man statlig insättningsgaranti hos Swedbank?

Nordea erbjuder sparkonton med statlig insättningsgaranti.

Finns det någon gräns för minsta insättning vid placeringar?

Nej, det finns ingen specifik gräns på hur lite pengar man kan sätta in på sitt konto. Många banker och nätmäklare använder dock 100 kr som gräns för lägsta insättning. Detta är också samma gräns som de flesta fonder väljer att tillämpa som minsta köpesumma.

HA KOLL PÅ KOSTNADERNA

Avgifter

Sparande är som regel förknippat med en eller flera olika typer av avgifter. Det är med hjälp av avgifterna som bankerna och nätmäklarna kan tjäna pengar på att hjälpa folk med deras sparande och investeringar. 

Man bör dock försöka se till att inte betala allt för mycket i avgifter. Varje krona man betalar i avgift blir ju trots allt en krona mindre i avkastning kvar till en själv. Ofta kanske det inte låter så farligt att betala 1 eller 2 procent i fondavgift varje år. Men tänk på att det är 1 till 2 procent i mindre avkastning – år efter år efter år. Med den stora ränta på ränta effekt man får över långa tidsperioder så kommer dessa avgifter man betalat att ha ätit upp mycket av det kapital man hade ackumulerat om man hade haft lägre avgifter i sitt sparande. 

Dock bör man inte bli för snål. Avgifterna man betalar ger ju trots allt ett värde tillbaka. Man måste bara försöka avgöra om det värde man får är tillräckligt stort för att motivera storleken på avgifterna. Nedan beskrivs några av de vanligaste typerna av avgifter som kan förekomma när man investerar i aktier och sparar i fonder

Du kan jämföra nätmäklare och aktiemäklare på denna sidan.

MäklareCourtageMinicourtagePassar bäst för:
Avanza0,000-0,251%0-99 krLångsiktiga
Nordnet0,000-0,250%0-99 krLångsiktiga
eToroGratis handel (spread)
Trading/Kortsiktiga
Mangold0,035-0,150%49-99 krLångsiktiga
Nordea0,000-0,060%1-99 krLångsiktiga
Skandiabanken0,044-0,2508-75 krLångsiktiga
Swedbank0,00%0-99 krLångsiktiga
SEB0,09%20krLångsiktiga
Länsförsäkringar0,05%20krLångsiktiga
Handelsbanken0,09%9krLångsiktiga
Aktieinvest0,055-0,130%39-99 krLångsiktiga

Fast årlig avgift

ISK konton är för det mesta helt gratis att skaffa. Så är även fallet hos Nordea. Man behöver alltså inte betala någon avgift varje år för att ha sitt ISK konto. Istället så tar banken ut ett courtage. Det är en avgift som man betalar varje gång man köper eller säljer aktier hos banken. Så med andra ord tjänar banken pengar på bland annat dessa transaktionskostnader snarare än genom att ta ut en avgift för att ha kontot.

Årlig avgift i procent av det investerade kapitalet

Nordea tar heller inte ut någon avgift i procent av det investerade kapitalet. Istället betalar man som tidigare nämnt courtage vid aktiehandel samt fondavgift när man investerar i någon av fonderna i bankens utbud.

Avgifter för sparande i externa fonder

När man investerar i externa fonder (fonder som finns i bankens fondutbud men som ges ut och förvaltas av andra fondbolag) så betalar man den fondavgift som det andra fondbolaget väljer att sätta på sin fond. I detta fall så tjänar Nordea pengar genom att de får en viss andel av den fondavgift du betalar till det externa fondbolaget i provision för att de förmedlat fonden till dig.

Avgifter för sparande i interna fonder

När du investerar i någon av Nordeas egna fonder så går fondavgiften förstås oavkortat till banken. De föredrar därför självklart att du köper deras egna fonder snarare än fonder från något annat fondbolag.

Avgifter för sparande i andra värdepapper

Utöver aktier och fonder så kan man hos Nordea investera i andra typer av värdepapper. Avgiftsstrukturen för dessa kan variera, och det är därför viktigt att man kollar upp avgiften innan man tar något slutgiltigt investeringsbeslut.

Avgifter för flytt till en annan bank

Nej, Nordea tar inte ut någon avgift för flytt av ens ISK konto till ett annat bolag. Skulle man inte vara nöjd med den service och det utbud som Nordea har så är det alltså fritt att flytta sina innehav till något annat bolag utan att det kostar något.

Jämför investeringssparkonton innan du väljer

Besök vår sida där du kan jämföra och hitta det investeringssparkonto (ISK konto) som passar dig bäst.

Anton Gustafsson

Skribent av artikeln och ägare av Investeringssparkonto.se

Anton Gustafsson har varit egenföretagare i +10 år och har ett brinnande intresse för privatekonomi och investeringar. Genom bolaget Consilium Online AB driver han ett nätverk av sajter som hjälper människor till en bättre privatekonomi. På fritiden driver Anton en av Sveriges största aktiebloggar, Västkustinvesteraren.se