Nordnet logo

Nordnet bank investeringssparkonto

I den här guiden presenterar vi Nordnets investeringssparkonto och hjälper dig bland annat med följande:

Nätmäklare

Vårt omdöme

Information

Kom igång

Nordnet investeringssparkonto
5/5

Bästa nätmäklaren!

Vilka är Nordnet bank?

Nordnet grundades 1996 när internet var i sin linda. De var bland de första att erbjuda handel med aktier via internet. Nordnet var en verklig pionjär inom finansbranschen och har bidragit till många positiva förändringar för konsumenter. 

Nordnet har sedan dess vuxit och är idag en av största nätmäklarna i Norden. De är verksamma i Sverige, Finland, Danmark och Norge. Nordnet är en stor aktör inom sparande och investeringar. Numera erbjuder de även bolån och privatlån.

Nordnet logo
5/5

Så öppnar du ett investeringssparkonto (ISK) hos Nordnet

Nordnet är en av de ledande nätmäklarna i Norden. En viktig del av deras affärsidé är att kunderna på ett enkelt sätt kan utföra så mycket som möjligt själva via deras webbplattform och app. Då kan de i gengäld erbjuda kunderna låga avgifter och kostnader. 

När du vill bli kund hos Nordnet gör du det enkelt genom att ansöka om det via deras hemsida. Alla banker måste veta vem som är kund hos dem. Du får därför svara på några frågor om din inkomst, sysselsättning och sparande. Det går snabbt och du signerar din ansökan med BankID.
> Här kan du öppna ett konto på Nordnet.se

Innehållsförteckning

FAQ: Vanliga frågor om investeringssparkonto hos Nordnet bank

Varför ska jag välja att spara i ISK hos Nordnet?

Nordnet är en av de nätmäklare i Sverige med störst utbud av sparprodukter. Genom dem kan du spara i aktier från flera olika länder och du kan välja mellan ett stort antal fonder. Nordnet har dessutom många börshandlade produkter. Nordnet har låga avgifter och en bra kundtjänst.

Vad är Shareville och får jag tillgång till det när jag öppnar ett ISK?

Shareville är ett socialt nätverk för Nordnets kunder. Där kan du se hur andra personer väljer att spara och investera. Det finns även olika forum på Shareville. Du visar inte upp hur mycket du sparar i kronor. Det som syns är hur stor del olika fonder eller aktier har av din portfölj. Alla Nordnets kunder har möjlighet att vara med på Shareville, men det är frivilligt.

Erbjuder Nordnet diskretionär förvaltning?

Nordnet erbjuder inte diskretionär förvaltning. En viktig del i Nordnets affärsidé är att om kunderna sköter så mycket som möjligt själva via deras hemsida kan avgifter och kostnader hållas låga. För dig som vill ha hjälp med att placera dina pengar erbjuder Nordnet olika alternativ. De har en egen robotrådgivare som kallas Robosave. Den placerar automatiskt dina pengar i fonder som är anpassade efter dina önskemål. Den sköter sedan omplaceringar och förvaltning enligt den risknivå som passar bäst för ditt sparande. Nordnet har också en tjänst som kallas Nordnet smarta portföljer. Du väljer en risknivå som passar ditt sparande. Sedan sköter Nordnets algoritmer automatiskt omplaceringar och förvaltningen av dina sparpengar. Nordnet har bra verktyg för att filtrera ut bra fonder och aktier att investera i. Du anger olika kriterier för ditt sparande. Du får då förslag från Nordnet på bra aktier eller fonder, men väljer själv hur du skall placera. De tjänsterna kallas Aktieinspiration och Fondinspiration.

Vilka tillgångsslag erbjuds hos Nordnet?

Nordnet erbjuder ett brett sortiment av aktier, fonder, ETFer och andra börshandlade produkter att investera i. Du kan direkt via hemsidan investera i aktier i de nordiska länderna, Tyskland, USA och Kanada, Nordnet erbjuder ett enormt utbud av fonder från både svenska fondbolag och från andra länder. Nordnet driver flera egna fonder, framförallt indexfonder med låga avgifter. De är nästan helt omöjligt att överblicka deras breda utbud av fonder. Till din hjälp har Nordnet flera bra verktyg för att filtrera ut fonder som passar just dig och ditt sparande. ETFer är en börshandlad fond. Med hjälp av dem kan man följa olika markander. Fördelen med ETFer är att de är börshandlade. Du köper och säljer dem precis som du gör med aktier. Nordnet erbjuder ett stort sortiment av ETFer. Nordnet listar också många börshandlade produkter som mini futures eller certifikat. Dessa används främst vid kortsiktig handel. Det är viktigt att du själv läser på om alla investeringar du gör. Väljer du att handla i den typen av börshandlade produkter är det extra viktigt att förstå hur de fungerar.

Erbjuds man insättningsgaranti hos Nordnet?

Nordnet erbjuder ett eget sparkonto med statlig insättningsgaranti.

Hur många fonder finns det att välja mellan?

Nordnet erbjuder över 1500 olika fonder. Det är både fonder från svenska och utländska fondbolag. Nordnet har också egna fonder. Det är framförallt indexfonder med låga avgifter. ETF är en annan typ av fond. De är börshandlade, de fungerar precis som att köpa och sälja aktier. De följer ofta olika former av index. Nordnet erbjuder nästan 1000 olika ETFer.

Finns det någon gräns för minsta insättning vid placeringar?

Du kan föra över pengar till Nordnet både via Swish och banköverföring. Lägsta insättning är 10 kr. Du kan enkelt sköta insättningen direkt från inloggat läge på Nordnets hemsida. De flesta fonder Nordnet erbjuder har en minsta insättning på 100kr. Det är ett enkelt sätt för de allra flesta att börja spara på.

HA KOLL PÅ KOSTNADERNA

Avgifter

En viktig del i Nordnets affärsidé är att erbjuda spararna så låga avgifter som möjligt. Det är möjligt eftersom kunderna gör så mycket som möjligt själva via Nordnets hemsida och app. För att underlätta för kunderna att göra det har Nordnet utvecklat många smarta verktyg.

MäklareCourtageMinicourtagePassar bäst för:
Avanza0,000-0,251%0-99 krLångsiktiga
Nordnet0,000-0,250%0-99 krLångsiktiga
eToroGratis handel (spread)
Trading/Kortsiktiga
Mangold0,035-0,150%49-99 krLångsiktiga
Nordea0,000-0,060%1-99 krLångsiktiga
Skandiabanken0,044-0,2508-75 krLångsiktiga
Swedbank0,00%0-99 krLångsiktiga
SEB0,09%20krLångsiktiga
Länsförsäkringar0,05%20krLångsiktiga
Handelsbanken0,09%9krLångsiktiga
Aktieinvest0,055-0,130%39-99 krLångsiktiga

Fast årlig avgift

Nordnet tar inte ut någon som helst fast avgift för sina tjänster. De avgifter du betalar är courtage för att köpa aktier, ETFer och andra värdepapper. För de fonder du äger tas en förvaltningsavgift ut.

Årlig avgift i procent av det investerade kapitalet

Nordnet tar inte heller ut någon procentuell avgift för det kapital du har i ett ISK hos dem.

Avgifter för sparande i externa fonder

Fondbolagen tar ut en avgift av dig för att du sparar i fonder. Den dras automatiskt från ditt fondsparande. När du ser vilken avkastning en fond haft är det alltid efter avgift. Banker är skyldiga att redovisa vilka avgifter en fond har. Nordnet gör det på ett tydligt sätt.

Avgifter för sparande i fonder

Avgifterna för Nordnets egna fonder fungerar precis som för externa fonder. Nordnet redovisar de avgifterna lika tydligt.

Avgifter för sparande i andra värdepapper

När du köper och säljer aktier betalar du courtage för det. Inga andra avgifter tillkommer. När du köper ETFer och andra börshandlade produkter är det ibland både courtage och någon form av förvaltningsavgift. Det skiljer mellan olika produkter, det är därför viktigt att du läser på villkoren noga för just den produkten. Nordnet erbjuder gratis köpcourtage på månadssparande i vissa ETFer. De har också egna börshandlade produkter exempelvis mini futures som är courtagefria när du köper eller säljer för mer än 1000 kr.

Avgifter för flytt till en annan bank

Nordnet tar en avgift för de värdepapper du vill flytta från dem. Nordiska värdepapper kostar 49 kr / st, dock max 490 kr. Även fonder kostar 49 kr / st med samma tak. För icke nordiska värdepapper tar Nordnet 499 kr / st för att flytta. Även andra värdepapper tar de avgifter för att flytta. Före du bestämmer dig för att flytta ditt konto är det bra att läsa på de exakta villkoren och räkna på vad de kommer att kosta dig. 

Jämför investeringssparkonton innan du väljer

Besök vår sida där du kan jämföra och hitta det investeringssparkonto (ISK konto) som passar dig bäst.

Anton Gustafsson

Skribent av artikeln och ägare av Investeringssparkonto.se

Anton Gustafsson har varit egenföretagare i +10 år och har ett brinnande intresse för privatekonomi och investeringar. Genom bolaget Consilium Online AB driver han ett nätverk av sajter som hjälper människor till en bättre privatekonomi. På fritiden driver Anton en av Sveriges största aktiebloggar, Västkustinvesteraren.se