Den ultimata guiden

Spara i fonder

Vill du börja spara i fonder? Då är du på rätt plats. I den här guiden får du bland annat lära dig:

Börja fondspara idag!

Börja spara i fonder med vår guide. Här nedanför kan du navigera direkt till det kapitel du vill läsa om:

Innehållsförteckning

Här nedanför visar vi upp de två ledande nätmäklarna för dig som vill börja fondspara idag. Båda dessa nätmäklare hjälper dig att komma igång med ett långsiktigt fondsparande på bara några minuter.

Nätmäklare

Vårt omdöme

Information

Kom igång

Avanza investeringssparkonto
5/5

Vi rekommenderar Avanza

Nordnet investeringssparkonto
5/5

Vad är fonder?

En fond är en sparprodukt där många personer investerar tillsammans. Det kan till exempel vara en fond som placerar sina pengar i aktier från svenska företag. 

Det går bra att spara i fonder även med små belopp. Minsta insättning är oftast 100 kr. Det gör det till en mycket bra sparform för de allra flesta. Även med små belopp är du en av delägarna till de aktier eller obligationerna fonden äger. De som sparar i fonden kallas fondandelsägare. 

Fonden drivs av ett fondbolag. De tar ut en avgift för att finansiera fondens drift. Placeringarna i fonden sköts av en förvaltare som är anställd av fondbolaget.

Fördelar

Nackdelar

KOM IGÅNG IDAG

Börja spara i fonder genom 5 enkla steg

Det är lätt att börja spara i fonder och det går snabbt att komma igång. Oroa dig inte om du tycker det är svårt att välja vilka fonder du skall spara i. Det finns bra hjälpmedel som hjälper dig att välja rätt.

  1. Välj en nätmäklare
  2. Öppna ett investeringssparkonto
  3. Använd Avanzas fondportföljgenerator
  4. Sprid risken genom att köpa 5-15 fonder
  5. Sätt upp ett automatiskt månadssparande

Steg 1: Välj en nätmäklare

Du köper fonder via en bank eller nätmäklare. Det är enklast att göra det hos någon av de etablerade nätmäklarna. De har stort utbud och bra service. Vi på Investeringssparkonto rekommenderar Avanza. 

Vi sparar själva via dem och är mycket nöjda. Avanza är Sveriges största nätmäklare och har fått utmärkelsen “Sveriges nöjdaste sparare” hela tio år i rad.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

När du blivit kund hos Avanza skall du välja i vilken kontoform du vill spara. ISK är bäst och enklast. Du slipper att deklarera några affärer. Skatten du betalar kommer baseras på värdet på ditt ISK konto under året. Det är färdigtryckt på din deklaration. Det är skattemässigt smart att spara på ISK. 

Vill du spara med olika mål kan du öppna flera olika ISK-konton. Det är då lättare att hålla koll på ditt sparande. Här kan du läsa en jämförelse om du ska använda ett Investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring (KF).

Steg 3: Använd Avanzas portföljgenerator

Det kan vara svårt att veta vilka fonder du skall välja. Det finns ett stort utbud fonder. Fonderna har olika inriktningar. De investerar i olika typer av tillgångar och i olika delar av världen. 

Då är det bra att använda Avanzas Portföljgenerator. När du använder den får du svara på några frågor om din ekonomi och ditt sparande. Utifrån det föreslår portföljgeneratorn några olika fonder som passar just dig.

Steg 4: Sprid risken genom att spara i 5-15 fonder

Det är viktigt att sprida dina risker när du sparar. Bara genom att spara i en enda fond sprider du dina risker bra. Det är ännu bättre att spara i flera olika fonder. Genom att göra det sprider du dina risker än mer. 

Genom att spara i fonder får du dessutom vara med på många olika marknaders tillväxt och värdeökning. Det är intressant och spännande att vara med och investera i småbolag i Asien eller USAs hetaste techbolag. Genom fonder når du marknader som är svårt eller omöjligt att investera i på annat sätt.

Steg 5: Sätt upp ett automatiskt månadssparande

Det är viktigt att spara. Det kan vara för kortsiktiga mål som en resa eller att inom några år köpa en bostad. Det är också viktigt att spara för sin framtida trygghet och som komplement till sin pension. 

Det är lätt att skjuta på sparandet eller tänka att du sparar det som blir över av lönen i slutet av månaden. Oftast finns det inte kvar några pengar då, det har du spenderat på något annat. Genom att sätta upp ett automatiskt sparande i fonder vet du att ditt sparande verkligen blir av. 

Se till att det automatiskt förs över pengar till ditt sparande direkt du har fått din lön. Då ser du inte de pengarna och du märker knappt av att du sparar.

EXTRA FÖRDELAKTIGT FÖR VISSA PERSONER

Indexfonder är bra fonder för nybörjare

Det finns många olika typer av fonder. En bra typ av fonder att börja med är indexfonder. De har alltid låg avgift och följer ett speciellt aktieindex. 

Vanliga index som indexfonder följer är svenska, amerikanska eller globala aktieindex. Det finns också indexfonder som följer tillväxtmarknader. 

Genom att spara i olika indexfonder får du en bra bredd på ditt sparande till låga kostnader.

Olika typer av fonder

Aktiefonder

Aktiefonder investerar i aktier. Det finns många olika former av aktiefonder. En del investerar i bolag av en viss storlek, andra i en viss bransch eller land.

Indexfonder

En indexfond följer ett visst aktieindex. Ett vanligt index i Sverige är OMXS30, det följer de trettio mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. Genom att investera i en indexfond som följer OMXS30 får du samma utveckling som de företagen har på börsen.

Räntefonder

En räntefond investerar i obligationer, statsskuldväxlar eller andra räntebärande papper. I princip lånar en fond ut pengar till ett företag eller ett land. En del räntefonder investerar i mer trygga räntepapper med kort löptid. De kallas korta räntefonder och anses mer trygga.

Obligationsfonder

Många obligationsfonder investerar i obligationer utgivna av stora företag. En del obligationsfonder investerar bara i företag med hög kreditrating. Det finns också obligationsfonder som investerar i obligationer från företag med sämre ekonomi. De ser då möjligheten till att få högre ränta från dessa företag. Risken är då också högre.

Hedgefonder

Hedgefonder är mycket olika, de har alla sina egna regler hur de investerar.  I grunden försöker de alltid få positiv avkastning oavsett hur marknaden går. Hedgefonder kan investera i många olika typer av finansiella produkter.

Hur tjänar man pengar på att spara i fonder?

När du och många andra sparar pengar i en fond kommer den att köpa aktier, obligationer eller något annat för de pengarna. Förhoppningsvis går värdet på tillgångarna upp. Det gör de genom att aktierna går upp i värde och kanske ger aktieutdelning. För de obligationer fonderna köpt får de ränta.  

En fonds pris kallas kurs. När du sparar i fonder får du ett visst antal andelar i fonden som du köpt till en viss kurs. När värdet i fonden går upp gör även kursen på på fonden det. Om du säljer dina andelar till en högre kurs än du köpte dem för, då har du gjort en vinst.

Det är viktigt att du är långsiktig när du ska börja fondspara

Ett av de viktigaste knepen för att lyckas med att spara och investera är att vara långsiktig. Börsen går både upp och ned, men bra bolag stiger på sikt i värde. Det gör de genom att de varje år växer lite och ökar vinsten. 

Många företag delar också ut en del av vinsten till sina aktieägare i form av aktieutdelning. Sparar du via fonder får de aktieutdelningarna. Det gör att de kan köpa fler aktier till fonden. 

Genom att långsiktigt spara i bra fonder kommer du ibland att köpa lite billigare och ibland dyrare. Men över tid växer företagen och fonden ökar i värde. Då kommer du på sikt att ha ett sparande som har utvecklats bra.

Kom igång och börja spara i fonder för nybörjare idag

Du har säkert tänkt många gånger att du skall börja spara. Det är tyvärr lätt att skjuta på det. Det är viktigt att spara. Det ger dig en egen ekonomisk trygghet och frihet. 

Att spara i fonder är lätt. Det går snabbt att bli kund hos Avanza. Är du ovan vid fonder kan det kännas svårt att välja vilka fonder du ska spara i. Använd då Avanzas portföljgenerator eller börja spara i indexfonder. Avanza har flera egna indexfonder med låga avgifter och olika inriktningar. Det är en mycket bra början. 

Efter hand lär du dig mer om sparande och blir kanske mer intresserad av fonder och aktier. Då kan du börja köpa andra fonder som du valt ut själv. Det är spännande att då och då gå in och se hur dina fonder har utvecklats.

Det är viktigt att komma igång - helst igår!

Företag växer och tjänar pengar varje dag. Som sparare är du med på den resan. Sparar du inte redan nu är det dags att börja redan idag. Du behöver inte börja med så stor summa. Oftast är minsta insättning i en fond 100 kr. 

Börja med att öppna konto hos Avanza och köp några fonder redan idag. Sätt samtidigt upp ett automatiskt sparande i de fonderna som börjar nästa gång du får lön. Då är du också med och investerar i lönsamma och framgångsrika företag. 

Sparar du regelbundet kommer du över tid se att ditt sparkapital växer. Börsen kommer att gå upp och ned. Är du långsiktig är en tillfällig nedgång bra. Då får du fler aktier eller fondandelar för dina pengar.

OLIKA RISKER

Risker på börsen

Många förknippar aktier och börsen med risk. När det blir någon form av oro fylls media av artiklar med hur mycket börsen har gått ned och hur spararna skall rädda sina pengar. 

Det kan vara svårt att mentalt hantera börsnedgångar, men det är en del av hur marknaden fungerar.  Är du långsiktigt kommer du att uppleva mycket rörelser på börsen, både upp- och nedgångar.

Vill du få bättre avkastning på dina pengar än ett vanligt bankkonto måste du ta risk. Det finns inga garantier för att tjäna pengar på börsen. Men historisk data visar att det har varit ett av de bästa sättet att få bra avkastning på sina sparpengar.

Du kan minimera riskerna med enkla knep

Genom att använda sig av några enkla smarta knep är det lättare att hantera risk. Det handlar om att sprida sina risker, förstå vad du köper och att spara på lång sikt. Det kan låta enkelt men det är ibland svårt att följa. Skriv gärna ned en plan för ditt sparande. Den planen skall beskriva vad du vill spara i och vad du har för mål. 

Det är viktigt att ha olika former av sparande. Pengar du behöver på kort sikt eller som buffert skall absolut inte vara investerar på börsen. Det är bra att ha en buffert för oväntade utgifter på ett tryggt bankkonto. För övrigt sparande är en bra tumregel att ju längre sparhorisont du har ju mer kan du spara i aktier. Riktigt långsiktigt sparande utvecklas bäst i bara aktier eller aktiefonder. 

För mer kortsiktiga mål kanske du skall spara på olika sätt. När du närmar dig ett mål du sparar till kan det vara bra att sälja av lite då och då i god tid före du skall ha pengarna. Precis som när du sparar vet du inte om du säljer dyrt eller billigt.

Spara regelbundet i stabila fonder

Sparar du regelbundet kommer du att köpa till olika kurser. Ibland högre och ibland lägre. Kanske köper du ibland på tillfälliga höga börstoppar eller mitt i en börskrasch. Sparar du regelbundet och under lång tid kommer det att bli en bra investering för dig. 

Det är lätt att lockas med i att köpa förhoppningsbolag eller andra riskfyllda tillgångar i hopp om det snabba klippet. Det kan lyckas och ge bra avkastning. Men det är stor risk och du kan lika gärna förlora mycket pengar. Genom att investera i lönsamma och etablerade bolag kommer du minska dina risker.

Ett bra bolag behöver inte tillhöra de största företagen. Det kan vara klokt att spara i olika former av småbolagsfonder. Sprid ut dina investeringar och investera i aktier eller fonder med olika inriktningar på olika marknader. Det är ett bra sätt att sprida och minska de risker du tar på börsen.

Marknadsrisk

Det finns många olika faktorer som påverkar börsen och dina investeringar. Faktorer som räntor, arbetslöshet, inflation och konjunktur är några av orden du kanske hört på nyheterna som har stor inverkan på hur dina besparingar utvecklas. 

Världen är idag tätt sammankopplad och allt sker snabbt. Det är inte bara det som händer i Sverige som påverkar oss. Hur konjunkturen utvecklas i andra länder eller olika centralbankers räntepolitik påverkar även oss. 

Andra faktorer som påverkar marknaden är politisk oro, risk för krig eller något annat som skapar osäkerhet. Vet inte aktörerna på börsen hur utfallet blir i en viss situation blir de osäkra och det skapas stora rörelser.

Bolagsrisk

Att spara och investera i fonder är till stor del att investera i olika företag. Aktiefonder köper aktier och blir delägare i företag. Obligationsfonder lånar ut pengar till företag. Hur väl en fondförvaltare än analyserar ett företag före köp av aktier kan det gå sämre än han eller hon tänkt sig. Ett företag kan gå dåligt av många orsaker. Det kan dyka upp nya konkurrenter med ny teknik eller konsumentens beteende kan förändras. Även stora företag kan gå dåligt.

Ett bra sätt att minska sin bolagsrisk är att investera i olika företag i olika branscher och i olika länder. Till viss del får du bra riskspridning bara genom att börja spara i en fond. Men det kanske är en fond som bara investerar i svenska företag. Genom att spara i flera fonder med olika inriktningar sprider du dina risker än mer. 

Investerar du i många bolag antingen direkt eller via en fond gör det inte så mycket om ett bolag går sämre än du tänkt dig. De flesta kommer utveckla sig som förväntat och något går säkert också bättre. Då kommer dina totala investeringar totalt att utveckla sig bra.

Anton Gustafsson

Skribent av artikeln och ägare av Investeringssparkonto.se

Anton Gustafsson har varit egenföretagare i +10 år och har ett brinnande intresse för privatekonomi och investeringar. Genom bolaget Consilium Online AB driver han ett nätverk av sajter som hjälper människor till en bättre privatekonomi. På fritiden driver Anton en av Sveriges största aktiebloggar, Västkustinvesteraren.se