Swedbank-logotyp

Swedbank investeringssparkonto

I den här guiden presenterar vi Swedbanks investeringssparkonto och hjälper dig bland annat med följande:

Nätmäklare

Vårt omdöme

Information

Kom igång

Investeringssparkonto och ISK konto logotyp
3/5

Välj en annan mäklare…

Vilka är Swedbank?

Swedbank har funnit sedan 1997. Först som Föreningssparbanken innan de bytte namn till Swedbank år 2006. Idag är Swedbank en av de största svenska bankerna. 

De har ett fullstort utbud av bank- och finanstjänster och erbjuder alltifrån löne- och sparkonton till ISK-konton, kapitalförsäkringar och företagstjänster med mera.

Swedbank-logotyp
3/5

Så öppnar du ett investeringssparkonto (ISK) hos Nordnet

Det är nu för tiden väldigt lätt att öppna ett investeringssparkonto hos Swedbank. Du måste dock vara registrerad kund hos Swedbank först – och kunna logga in på deras internetbank med hjälp av BankID eller med bankens säkerhetsdosa. 

Väl inloggad så går det dock smidigt och snabbt att öppna ett investeringssparkonto. Sen så är det bara att föra över pengar till kontot och börja investera i spännande aktier och fonder.

Innehållsförteckning

FAQ: Vanliga frågor om investeringssparkonto hos Swedbank

Även om investeringssparkonton idag är vanligt förekommande och de flesta vet åtminstone lite grann om hur ett investeringssparkonto funkar så finns det ändå ofta en del funderingar som många inte har koll på. 

Det exakta utbudet inom ett ISK och vilka villkor som kontot har kan också skilja sig något från bank till bank. Nedan försöker vi därför att kort försöka besvara några vanliga frågor om just Swedbanks investeringssparkonto. 

Erbjuder Swedbank diskretionär förvaltning i ett ISK?

Swedbank har ett utbud av olika alternativ för kapitalförvaltning. Deras diskretionära förvaltning innebär att dina investeringsbeslut helt och hållet överlåts till bankens professionella förvaltare. Banken tar då hela ansvaret för förvaltningen av din investeringsportfölj utifrån vilka preferenser du har; vilken risknivå och placeringshorisont du har tänkt och så vidare. Swedbank erbjuder också andra typer av kapitalförvaltning - till exempel rådgivande förvaltning där du får förslag på placeringsmöjligheter av banken men sedan själv måste ta de slutliga investeringsbesluten. Swedbanks kapitalförvaltning är dock en del av deras Private Banking-erbjudande. Det betyder att det är något som erbjuds till deras lite mer förmögna kunder. Generellt så ska man ha ett placerbart kapital på minst 5 miljoner kronor för att få bli Private Banking kund hos Swedbank.

Vilka tillgångsslag erbjuds hos Swedbank?

Swedbank har ett stort utbud av aktier, fonder och andra värdepapper som går att köpa via deras investeringssparkonto. Det går självklart att köpa Swedbanks egna investeringsfonder, men det finns också ett stort utbud av andra fonder från en lång rad övriga fondbolag. När det kommer till aktier så erbjuder Swedbank aktiehandel på börserna i Sverige, Norden, Baltikum och USA. Vidare så finns det också en hel del mer avancerade investeringsinstrument som kan vara intressanta främst för de lite mer erfarna investerarna. Exempel på sådana är till exempel Certifikat, Warranter och olika strukturerade produkter. Gemensamt för dessa typer av värdepapper är ofta att de kan vara både väldigt riskfyllda samtidigt som de ibland kan vara något svåra att förstå exakt hur de fungerar.

Hur många fonder finns det att välja mellan?

Den som gillar att investera i fonder kan med fördel göra det i ett ISK hos Swedbank. De har ett stort utbud på nästan 500 stycken olika fonder från mer än 60 olika fondbolag. Det finns alltså en massa olika intressanta fonder att placera sina pengar i.

Erbjuds man statlig insättningsgaranti hos Swedbank?

Swedbank erbjuder sparkonton med statlig insättningsgaranti.

Finns det någon gräns för minsta insättning vid placeringar?

Nej, generellt så finns ingen lägsta gräns för hur lite pengar man kan placera. Dock så har de flesta fonder en köpgräns. Den ligger allt som oftast på 100 kr. Det går då inte att genomföra något fondköp för mindre pengar än så. När det kommer till aktier så blir istället gränsen för hur lite man kan investera vad 1 styck aktie kostar. Detta är förstås individuellt för varje börsnoterat bolag. Generellt så är det dock ganska ovanligt med aktiekurser över ~500 kr per aktie.

HA KOLL PÅ KOSTNADERNA

Avgifter

Avgifter är något som är viktigt att hålla koll på. Det är också något som sparare börjat bli mer och mer medvetna om i takt med att man insett hur pass mycket av avkastningen som avgifterna faktiskt äter upp. Nedan beskrivs några av de vanligaste typerna av avgifter som kan förekomma när man investerar i aktier och sparar i fonder

Du kan jämföra nätmäklare och aktiemäklare på denna sidan.

MäklareCourtageMinicourtagePassar bäst för:
Avanza0,000-0,251%0-99 krLångsiktiga
Nordnet0,000-0,250%0-99 krLångsiktiga
eToroGratis handel (spread)
Trading/Kortsiktiga
Mangold0,035-0,150%49-99 krLångsiktiga
Nordea0,000-0,060%1-99 krLångsiktiga
Skandiabanken0,044-0,2508-75 krLångsiktiga
Swedbank0,00%0-99 krLångsiktiga
SEB0,09%20krLångsiktiga
Länsförsäkringar0,05%20krLångsiktiga
Handelsbanken0,09%9krLångsiktiga
Aktieinvest0,055-0,130%39-99 krLångsiktiga

Fast årlig avgift

Vissa kontotyper kan hos en del banker ha en fast årlig avgift som man får betala för att ha kontot. Detta är dock något som majoriteten av banker och finansbolag valt att ta bort i takt med att priskonkurrensen inom sparmarknaden hårdnat. 

Årlig avgift i procent av det investerade kapitalet

Detta är något som vissa kapitalförvaltare använder sig av. Det är dock sällan som en sådan här typ av avgift är kopplat till ett specifikt konto. Dock är det betydligt vanligare att de värdepapper man investerar i, till exempel fonder, har en årlig avgift i procent av det investerade kapitalet.

Avgifter för sparande i externa fonder

När man investerar i externa fonder som förvaltas av andra fondbolag än Swedbank så får man betala fondbolagets egen fondavgift. Det blir alltså inte dyrare att köpa en fond från ett annat fondbolag bara för att man köper den via Swedbank. 

Dock bör man ha i åtanke att Swedbank som regel får ersättning av de andra fondbolagen i form av en provision som brukar vara en viss andel av den fondavgift som du betalar när du investerat i fonden.

Avgifter för sparande i fonder

Även om du köper bankens egna fonder så får du betala en fondavgift. Ofta brukar banken vilja rekommendera just sina egna fonder för att de då får ‘behålla’ hela fondavgiften för sig själv. Detta är värt att tänka på ifall man har en rådgivare som tar fram förslag på fonder att investera i.

Avgifter för sparande i andra värdepapper

Även andra värdepapper innebär olika typer av avgifter. Till exempel aktier har ett courtage, vilket är en avgift man betalar vid varje köp eller sälj av aktien. Vidare så har de flesta andra typer av värdepapper också någon form av avgift. Specifika villkor och storlek på avgiften kan variera ganska mycket. 

När man ska investera i något är det därför viktigt att kolla upp vilken avgift som gäller och reflektera över om det är rimligt att betala i förhållande till vad man får för pengarna.

Avgifter för flytt till en annan bank

Swedbank precis som de flesta andra banker tar inte betalt för att flytta sitt ISK-konto till en annan bank. Vill man flytta utländska värdepapper så tas dock en avgift på 500 kr ut.

Jämför investeringssparkonton innan du väljer

Besök vår sida där du kan jämföra och hitta det investeringssparkonto (ISK konto) som passar dig bäst.

Anton Gustafsson

Skribent av artikeln och ägare av Investeringssparkonto.se

Anton Gustafsson har varit egenföretagare i +10 år och har ett brinnande intresse för privatekonomi och investeringar. Genom bolaget Consilium Online AB driver han ett nätverk av sajter som hjälper människor till en bättre privatekonomi. På fritiden driver Anton en av Sveriges största aktiebloggar, Västkustinvesteraren.se